Puutarhanhoito ja omien syötävien kasvien kasvattaminen on mukavaa puuhaa, eikä oikeastaan edes vaikeaa. Tarvitset vain kokeilumieltä ja jonkinlaisen ulkotilan, jonne puutarhan voi perustaa. Ikkunapuutarhakin on mahdollinen ja itse asiassa monelle kaupunkilaiselle se ainoa vaihtoehto omien kasvien kasvattamiseksi. Toinen mahdollisuus on vuokrata puutarhapalsta, joita on useimpien paikkakuntien lähistöllä. Niiden ansiosta jokaisen on mahdollista kokea kasvimaan hoitamisen iloa ja nauttia itse kasvattamistaan tuotteista omassa ruokapöydässä.
Ole ajoissa
Puutarhatyöt kannattaa aloittaa ajoissa keväällä, mutta oikeastaan ensimmäiset työt seuraavaa kesää silmällä pitäen tehdään jo edellisenä syksynä. Perennapenkki kannattaa uudistaa syyskuussa. Voit lisätä ryhmään uusia kasveja, mutta arimmat perennat sekä sipulikasvien sipulit kannattaa kiikuttaa vaikka kellariin talvehtimaan ja istuttaa ne keväällä takaisin puutarhaa kaunistamaan. Kesäkukista kannattaa poimia siemenet seuraavan kevään kylvöjä varten.
Myös kasvimaa kannattaa muokata syksyllä ja voit lisätä maahan vaikka kompostihumusta. Jos kasvimaasi on liian savipitoista, voit parantaa sen ilmavuutta lisäämällä maahan hiekkaa. Turhan hiekkapitoisesta maasta taas vesi valuu pois ennen kuin kasvit ehtivät ottaa sitä käyttöönsä. Tällöin maahan tulee lisätä savipitoista maa-ainesta. Syksyllä kasvimaata ei kannata jyrsiä, mutta poista rikkaruohot ja kalkitse maa tarvittaessa. Kerää siemenet talteen myös hyötykasveista ja säästä siemenperunat seuraavaa vuotta varten.
Keväällä siemenpussit sekä syksyllä talteen kerätyt siemenet kannattaa kaivaa ajoissa esille. Osa kasveista tulee esikasvattaa ja etenkin paprikoiden, chilien, maissin ja muiden pitkää kasvukautta vaativien kasvien kylvö tulee tehdä jo tammi-helmikuussa. Tomaattien ja useiden yrttien sekä kesäkukkien siemenet kannattaa laittaa multaan maaliskuussa ja loput esikasvatettavat kasvit huhtikuun puoleenväliin mennessä.
Huolehdi valosta
Koska keväällä aurinko ei vielä tarjoa tarpeeksi valoa, jota taimien kasvuun lähteminen edellyttää, on usein käytettävä lisävaloa. Erilaiset kasvilamput tarjoavat paljon kaivattavaa valoa, mutta tavallinen loisteputkilamppukin kelpaa. Taimiastiat kannattaa sijoittaa ikkunalle heti, kun aurinko vähänkin alkaa pilkottaa, mutta huolehdi siitä, että kasvisi eivät saa liikaa vetoa ikkunan raoista ja palele vilpoisina öinä.
Lannoita maltilla
Käytä taimikasvatukseen puhtaita astioita sekä jos mahdollista, taimimultaa. Laita pohjalle kiviä salaojaksi, jotta kasvisi eivät saa liikaa vettä tai käytä astioita, joissa on reikä pohjassa. Mullan joukkoon voi laittaa rakeita, jotka varastoivat vettä. Aluksi valo ja vesi riittävät, mutta taimien kasvaessa voit käyttää myös lannoitteita. Muista käyttää syötäville kasveille tarkoitettuja luomutasoisia lannoitusaineita, jotta kasvisten syöminen on turvallista. Lannoitusta kannattaa jatkaa koko kasvukauden ajan.
Kouli ja harvenna
Siemeniä kannattaa kylvää reilusti, sillä kaikki niistä eivät välttämättä lähde itämään. Ole kärsivällinen ja anna ajan kulua, sillä osalla siemenistä menee hieman pidempään ennen kuin ne heräävät ja alkavat työntää vartta ylöspäin. Kun taimissa on vankka varsi sekä sirkkalehtien lisäksi ainakin yksi tai kaksi paria lehtiä, ne ovat valmiita koulittavaksi. Irrottele taimet varovasti toisistaan, jottet vaurioita niiden herkkiä juuria ja istuta ne eri purkkeihin. Jos taimellesi on kasvanut vartta liian vähäisen valon vuoksi, voit kokeilla istuttaa sen hieman syvemmälle, jotta se jaksaa pysyä pystyssä. Tue taimet, jotka tarvitsevat lisätukea. Voit myös harventaa ja poistaa huonokuntoiset taimet ja jättää purkkiin vain elinvoimaiset ja terhakkaimmat yksilöt.
Vahvat taimet kestävät säätä
Kun päivät ovat jo lämpimiä huhtikuun lopulla, voit ulkoiluttaa taimiasi vaikka parvekkeella tai terassilla. Kanna kasvit ulos päivän ajaksi ja tuo ne illalla sisälle niin kauan kun yöt ovat vielä viileitä. Muista suojata taimesi tuulelta ja käytä tarvittaessa tukikeppejä tai lankoja. Kasvit pitävät suihkuttelusta, mutta älä jätä vesipisaroita nuorten taimien lehdille silloin kun ne ovat auringossa. Vesipisara toimii prisman lailla ja aurinko polttaa nopeasti reiän kasvin lehteen. Jos omistat kasvihuoneen vie taimesi nauttimaan aurinkoisista päivästä kasvihuoneen hyllylle tai istuta ne kasvilavaan. Huolehdi kasvihuoneen tuuletuksesta ja myös siitä, että kasvisi eivät saa kylmää öisin.