Puutarhaa voi hoitaa aivan omalla mututuntumalla tai äidin ja mummon antamilla opeilla. Kokeilemalla huomaat, mitkä lajit omassa kasvimaassasi viihtyvät parhaiten ja mihin aikaan keväällä varhaiskasvatus tulee aloittaa, jotta sato ehtii kypsyä ennen syksyn kylmien öiden saapumista. Sen lisäksi voit turvautua erilaisiin oppaisiin sekä internetin vihjeitä pursuaviin puutarhablogeihin ja Youtube-videoihin. Saatat törmätä myös livestriimattuihin puutarhaohjelmiin ja saada ensikäden ohjeita puutarha-asiantuntijoilta. Kannattaa ottaa kaikki neuvot talteen ja testata niitä; usein vinkit ovat hyödyllisiä ja käytettävissä myös sinun kotipuutarhassasi.
Puutarhanhoitoa TV:ssä ja netissä
TV:stä voi seurata erilaisia puutarhaohjelmia lähes ympäri vuoden ja ainakin keväisin alkaa uusi kausi useimmista tee-se-itse -puutarhaohjelmista erilaisine vinkkeineen. TV:n puutarhaohjelmat ovat inspiroivia ja niistä saa monenlaista tietoa oman pihan hoitoon. Keväisin ohjeet liittyvät esikasvatukseen sekä oman pihan kunnostukseen. Voit myös seurata erilaisia puutarhaesittelyjä tarjoavia ohjelmia, joista saa ainakin inspiraatiota oman pihan kuntoon laittamiseen.
Netissä voit seurata puutarhablogeja, joissa voit nähdä, miten kasvimaa herää keväisin eloon ja minkälaisia kasveja bloginpitäjä tänä vuonna aikoo lisätä omaan repertuaariinsa. Itse pyrin pitämään postaukseni mielenkiintoisina ja tarjoamaan aina jotain uutta ja informatiivista. Aiempina vuosina olen kasvattanut kasvimaallani maissia, mutta olen aloittanut niiden esikasvatuksen liian myöhään. Nyt olen ottanut oppia omista kokemuksistani ja kasvattanut taimia jo helmikuusta lähtien.
Livenä kaikki on kiinnostavampaa
Erilaisten ohjelmien katsominen on opettavaista ja kiinnostavaa ja vaikka osa tiedoista onkin sovellettavissa vielä vuosien jälkeenkin, on uusien ja ajankohtaisten tietojen kuuleminen myös tärkeää. Puutarhaohjelmia saattaa löytää livestriimattuina, jolloin voit oppien kuuntelemisen lisäksi kysyä vaikka oman puutarha-aiheisen kysymyksesi asiantuntijalta. Livestriimien seuraaminen onkin toisinaan mukavampaa kuin nauhoitettujen lähetysten katseleminen. Esimerkiksi urheilua seuraaville livestriimit ovat tärkeitä. Tärkeän urheilutapahtuman katseleminen nauhoitettuna kun ei tuo sitä samaa jännittävää tunnelmaa, minkä voi tuntea livelähetystä katsomalla. Unibetin urheiluvedonlyöntisivustolla voit lyödä vetoa kaikista suosituimmista kisoista ja urheilun pääsarjoista, mutta myös harvinaisempia lajeja on toisinaan tarjolla. Lisäksi voit seurata useita tapahtumia livenä ja tehdä samalla livevetoja katsomasi ottelun kohteista. Seuraa vaikka Unibet Jalkapallo Streamingin avulla meneillään olevia sarjoja ja kannusta oma suosikkisi voittoon. Myös puutarhanhoidosta tulee pitää välillä taukoa ja rentoutua huippuviihteen parissa.
Tekemällä oppii parhaiten
Uuden oppiminen on aina tärkeää, mutta yhtä tärkeää on painaa mieleen, mitä on aiemmin tehnyt. Pane merkille, mitä puutarhassasi tapahtuu minäkin vuodenaikana ja ota oppia myös siitä, miten luonto hoitaa asiat. Esimerkiksi tomaattien kasvatus on helpompaa kuin uskotkaan. Luonnossa tomaatit putoavat maahan ja alkavat kasvaa uusia taimia, jos olosuhteet ovat suotuisat. Sinäkin voit kokeilla samaa keinoa. Leikkaa hyvä luomutasoinen tomaatti viipaleiksi ja aseta viipaleet ruukkuun hyvälaatuisen taimimullan päälle. Kastele säännöllisesti ja pian sinulla on monta uutta tomaatinalkua.
Kuuntele, katsele ja kokeile puutarhassasi. Kaikki on mahdollista ja voit kokeilla myös lajikkeita, joita ei Suomessa yleensä kasvateta. Taimipussit maksavat muutamasta kymmenestä sentistä muutamaan euroon, joten menetys ei ole kovin suuri, jos satoa ei tulisikaan. Ainakin opit, mitä omassa puutarhassasi on mahdollista kasvattaa ja mitä ei. Esimerkiksi vesimeloninkin kasvatus onnistuu, kunhan muistat suojata taimen viileiltä öiltä kasvatusharsolla. Hedelmän ilmestyessä sen alle kannattaa laittaa olkia, heiniä tai vaikka sanomalehtisilppua, jotta saat sen pidettyä irti maasta.
Ota perhe mukaan oppimaan
Kaikkien on mahdollista oppia hoitamaan puutarhaa, mutta puutarhanhoito myös opettaa tekijälleen monia asioita. Esimerkiksi lapsille on helppo opettaa monenlaisia tietoja ja taitoja puutarhaa hoitamalla. Lapset näkevät, miten siemenestä kasvaa uusi alku ja miten jokainen voi kasvattaa itse ruokaa. Ulkona puuhailu on mukavaa ja kasvimaan kääntämisen ja lapiointileikkien jälkeen ruoka maistuu ja unikin tulee paremmin illalla. Lapset ovat myös innokkaita esikasvattajia, joten varaa lapsia varten omat esikasvatusastiat, joissa on monta pientä koloa ja anna lasten perustaa niihin oma ikkunapuutarha. Päivien lämmettyä taimista voi tehdä lapsille oman korotetun puutarhapenkin nikkaroimalla laidat vanhasta kierrätyslavasta.