Ikkunapuutarha jokaisen on helppo toteuttaa ja kasvattaa vaikka omat yritit kaupunkiasunnon ikkunalaudalla. Jos omistat parvekkeen, mahdollisuutesi ovat vieläkin laajemmat. Parvekkeella voit kasvattaa vaikka omat uudet perunat ämpärissä tai pienessä puutynnyrissä. Rivitalon pieni takapiha tarjoaa tilaa jo omalle mansikkamaalle tai jopa minikasvuiselle hedelmäpuulle. Omakotitalon pihalle voit rakentaa kasvihuoneen, istuttaa puita ja pensaita sekä perustaa suuremman kasvimaan, josta satoa riittää jo pitkälle talveen.
Olipa ulkotilasi minkäkokoinen tahansa, siitä kannattaa suunnitella omia ja perheen tarpeita vastaava tila, jossa kaikki viihtyvät. Jos haluat helppohoitoisuutta, valitse kasveja, jotka tarvitsevat vain vähän huolenpitoa. Jos taas olet kaltaiseni vannoutunut multasormi, voit istuttaa tuttuja, turvallisia ja tarpeellisia kasveja itsellesi syötäväksi sekä kokeilla myös joitakin erikoisuuksia.
Toiminnot pihalla
Pihan järjestely, suunnittelu tai kunnostus kannattaa aloittaa erilaisten toimintojen sijoittamisesta niille sopiviin paikkoihin. Lisää pihallesi istuma-alueita, paikka grillaamiselle sekä ruokailulle. Sijoita hyötykasvipenkkisi tai kasvimaasi paikkaan, joka saa mahdollisimman paljon aurinkoa, mutta mikäli mahdollista, on hieman suojassa pahimmalta tuulelta. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että korotettu kasvimaa kuivuu nopeammin ja syvänteessä tai rinteen alla olevat kasvit taas saattavat saada vettä liikaakin.
Kaunista kasveilla
Kasvien avulla saat loihdittua puutarhastasi kauniimman hetkessä. Keväällä ja syksyllä pihani näyttää usein hieman karulta, kun kasvukausi ei ole vielä alkanut tai satokausi on juuri päättynyt. Minulla onkin tapana lisätä muutamia katseenvangitsijoita pihalleni, jolloin en tule kiinnittäneeksi huomiota juuri käännettyyn kasvimaahan tai lähes maan tasalle leikattuihin pensaisiin. Lisään muutamia näyttäviä kukkia ruukuissa lähelle sisäänkäyntiä sekä kasvimaan laitaan, ja nautin kasvien kauneudesta silloinkin, kun omani eivät ole aivan parhaimmillaan.
Hyötykasvit
Vaikka olisitkin vannoutunut kukkien ja perennoiden kasvattaja ja haluaisit ympäröidä itsesi koko kauden jatkuvalla kukkaloistolla, kannattaa osa pihasta varata myös erilaisille hyötykasveille. Omasta maasta poimitut kasvikset, marjat ja hedelmät tuovat iloa koko perheelle ja sadosta voi usein nauttia pitkälle syksyyn. Hyötykasvien kasvattaminen on myös helppoa ja voit aloittaa vaikka kaikkein parhaiten satoa tuottavista lajeista, kuten kesäkurpitsoista ja tomaateista ja siirtyä pikkuhiljaa enemmän hoitoa vaativiin lajikkeisiin.
Kasvimaa
Jos pihasi on tarpeeksi iso kasvimaata varten, sellainen kannattaa perustaa. Itse aloitin kasvimaan kasvatuksen aivan pienestä korotetusta penkistä, jota olen sitten vuosien mittaan laajentanut. Aluksi kannattaakin katsoa, jaksaako kasvimaata hoitaa ja lisätä sitten sen pinta-alaa. Eniten kasvimaan hoidossa aikaa vie rikkaruohojen kitkeminen sekä kuumana kesänä maan kastelu. Kasvimaassa voit kasvattaa lähes mitä tahansa hyötykasveja, mutta muista jättää eri penkkien ja kasvirivien väliin tilaa kulkea ja hoitaa kasvejasi. Vaikka taimet näyttävätkin keväällä pieniltä, useat niistä kasvavat kesän mittaan melkoisesti ja rönsyilevät ympäri kasvimaatasi täyttäen sen nopeasti.
Ruukkutarha
Jos et välitä kasvimaan hoitamisesta tai sinulla ei ole sille tilaa, voit kasvattaa hyötykasveja myös erilaisissa ruukuissa, kasvulavalla sekä vaikka parvekelaatikossa. Pienelle takapihan terassillekin mahtuu muutama peruna kasvamaan ämpärissä, kurkkurivi parvekelaatikkoon, yrttejä pienempiin ruukkuihin sekä sekoitus erilaisia salaatteja isompiin astioihin. Tomaatitkin viihtyvät tarpeeksi isossa ruukussa, kunhan huolehdit niiden vedensaannista, vaikka altakastelujärjestelmällä. Tomaatit nauttivat lämmöstä, joten jos terassisi on auringon suuntaan, onnistut niiden kasvatuksessa varmasti.
Marjapensaat ja hedelmäpuut
Pihalle, jolla on tilaa sekä puoliaurinkoinen paikka, kannattaa hankkia muutama marjapensas. Jos tilaa on niukalti, voit ajatella luovasti ja korvata vaikka pensasaidan marjapensailla. Perinteisesti aidanteena onkin käytetty esimerkiksi marja-aroniaa, jonka marjoja voi käyttää mehujen ja hillojen valmistukseen. Voit kuitenkin käyttää aitana myös vadelmapensaita tai vaikka viinimarjapensaitakin. Muista kuitenkin sopia asiasta naapureiden tai tarvittaessa taloyhtiön kanssa ennen marjapensasaidan perustamista.
Jokaiselle pihalle kuuluu mielestäni ainakin yksi tai jos tilaa riittää, useampikin puu. Valitse omenapuista se lajike, joka itseäsi eniten miellyttää. Jotkut puut ja lajikkeet ovat itsepölyttäviä, mutta etenkin kirsikkapuiden kohdalla niitä kannattaa hankkia useampi, sillä ne hyötyvät ristipölytyksestä ja sadostasi tulee entistä parempi.